Ο περίεργος εγκέφαλος μιας γυναίκας που θυμάται κάθε λεπτό της ζωής της!

Πρόκειται για μία 40χρονη κάτοικο των ΗΠΑ. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι ότι ποτέ δεν πρόκειται να περάσεις απαρατήρητος από μπροστά της. Θα σε θυμηθεί ακόμη και αν περάσουν 30 χρόνια. Αντεδείκνυται ως μάρτυρας σε δράστες ληστείας, απιστίας και κάθε είδους παραβατικότητας αφού θα σε «δώσει» ωποσδήποτε! Η γυναίκα αυτή, πριν μερικά χρόνια, έγραψε μια επιστολή στον επιστήμονα James McGaugh, ειδικό σε θέματα μνήμης, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Αφού του περιέγραψε τις ικανότητες της μνήμης της, εκείνος δεν την πήρε στα σοβαρά. Παρόλο που του δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι σε θέση να θυμάται, οτιδήποτε έχει συμβεί μία ορισμένη ημέρα. Στο γράμμα τού έγραψε ότι δίνοντας της μία συγκεκριμένη ημερομηνία είναι σε θέση να ανακαλέσει τι ημέρα της εβδομάδας ήταν, τι καιρό είχε αλλά και τα θέματα της επικαιρότητας της συγκεκριμένης ημέρας!
Τελικά σε μια κοντινή πρώτη μικρή επαφή που είχε μαζί της, εντυπωσιάστηκε. Σε συνεργασία με την ερευνητική του ομάδα, προσπάθησε να εξετάσει το φαινόμενο. Μαζί με δύο ακόμη καθηγητές του Πανεπιστημίου την υπέβαλλαν σε διάφορες ψυχολογικές δοκιμασίες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταφέρει να μάθουν περισσότερα. Άγνωσται αι βουλαί της μνήμης!
Χαρακτηριστικό της γενναίας της μνήμης είναι, ότι το πλήθος και η λεπτομέρεια των "ασήμαντων" γεγονότων που θυμάται, είναι ίδιο με εκείνα των "σημαντικών". Όταν λοιπόν τη ρώτησαν τι συνέβη στις 16 Αυγούστου 1977, ήξερε ότι ήταν η ημέρα θανάτου του Elvis Presley. Με την ίδια απλότητα, όμως, ήταν σε θέση να περιγράψει λιγότερο "σημαντικά" γεγονότα, όπως ότι σε μία συγκεκριμένη ημέρα τέθηκε σε ισχύ η αλλαγή του φορολογικού συστήματος στην Καλιφόρνια, ένα συνδικάτο κατέβηκε σε απεργία, η ότι έγινε η πτώση ενός αεροπλάνου στο Σικάγο κ.λπ. Κάποια από τα παραπάνω είχαν προσωπική αξία για την ίδια, κάποια άλλα, όμως, όχι.

Ο επιστήμονας περιγράφει την κατάσταση: "Θυμάται με μεγάλη λεπτομέρεια γεγονότα τα οποία εγώ δε θυμάμαι καθόλου". Μία από τις ερωτήσεις που της έκαναν πρόσφατα, ήταν να τους πει τις ημερομηνίες των συνεντεύξεων που τής έχουν κάνει οι επιστήμονες εδώ και έξι χρόνια: Ξεκίνησε να τις απαριθμεί, μία μία και φυσικά σωστά! Μάλιστα, θυμόταν ότι την επόμενη μέρα μίας συνέντευξης, ο επικεφαλής επιστήμονας ταξίδεψε στη Γερμανία. Αυτήν ειδικά την πληροφορία δεν την θυμόταν πλέον ούτε ο ίδιος ο επιστήμονας που πήγε το ταξίδι!
Ένα συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει είναι ότι η γυναίκα οργανώνει σε κατηγορίες τα γεγονότα και έχει σ' αυτά καλύτερη πρόσβαση. Από μικρό παιδί είχε τάσεις καταναγκαστικές, συγκεκριμένα, απαιτούσε τα πράγματά της  σε συγκεκριμένο σημείο, ενώ θύμωνε όταν η μητέρα της τούς άλλαζε θέση. Αλλά  ακόμη και αυτό, το ότι δηλαδή οργανώνει τα γεγονότα, δεν επαρκεί για να εξηγήσει το πως και το γιατί θυμάται με τόσες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όλη της την ζωή
Η γυναίκα διαφέρει από άλλους υπερμνήμονες που κατά καιρούς έχουν εξεταστεί από επιστήμονες. Συνήθως εκείνοι είχαν τη δυνατότητα να θυμούνται σειρές αριθμών ή λεπτομέρειες αθλητικών γεγονότων ή τι ημέρα ήταν μία συγκεκριμένη ημερομηνία κ.λπ.
Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθούν απεικονιστικές μέθοδοι για να εξετάσουν τον εγκέφαλο της. Ωστόσο, η περίπτωση της δεν έχει προηγούμενο οπότε είναι μη συγκρίσιμη λόγω έλλειψης ατόμων με την ίδια ικανότητα. Τελικά αφού οι επιστήμονες παρόλες τις συσκέψεις τους δεν κατέληξαν πουθενά, βάπτισαν την περίπτωση της ως  υπερθυμητικό σύνδρομο και η ζωή συνεχίστηκε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More