Πως να αδυνατίσετε τρώγοντας το αγαπημένο σας κέικ!



Περιμένατε από ένα γλυκάκι να σας αδυνατίσει;  Κι όμως μπορείτε! Αυτό που πρέπει απλώς να μάθετε είναι, ότι η υγιεινή διατροφή κάνει θαύματα ακόμη και με τα γλυκά της. Αδυνατίστε απολαμβάνοντας όχι βέβαια στερώντας τον εαυτό σας από την σωστή διατροφή! Το θέμα εδώ είναι να αισθάνεστε χορτάτοι και καλυμμένοι χωρίς την κατάθλιψη που φέρνουν οι στεγνές και στυγερές δίαιτες.

Ο Dr James A. Duke επισημαίνει:

Πριν από μερικά χρόνια, κάθε φορά που σε κάποια συνέντευξη ανέφερα αυτά τα κέικ, όλοι μου ζητούσαν την συνταγή. Επειδή ποτέ δεν μετρώ τα υλικά, ζήτησα από ένα πολύ καλό μου φίλο, τον διατροφολόγο Δρ Λη Μπρόντχερστ, να μου γράψει μια συνταγή με συγκεκριμένες ποσότητες υλικών. Η συνταγή αυτή υπάρχει και στο προηγούμενο βιβλίο μου «Βοτανοθεραπείες-Το πράσινο φαρμακείο», ωστόσο είναι τόσο δημοφιλής, που αποφάσισα να την επαναλάβω. Τα μάφιν αυτά, (κέικ) σας βοηθούν να χάσετε βάρος με δύο τρόπους. Πρώτον είναι πλούσια σε ίνες που σας χορταίνουν χωρίς να σας παχαίνουν και δεύτερον είναι φτιαγμένα με ξηρούς καρπούς και σπόρους, που ανεβάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Με περισσότερο σεροτονίνη, είστε λιγότερο επιρρεπείς στα συναισθήματα που σας οδηγούν στο φαγητό, οπότε και αδυνατίζετε πιο εύκολα.

Υλικά.
60 γραμμάρια νιφάδες δημητριακών.
60 γραμμάρια καρύδια ή και ηλιόσπορους.
60 γραμμάρια σταφίδες ξερές ή κεράσια ξερά.
30 γραμμάρια σπόροι νυχτολούλουδου τριμμένου (οινοθήρα)
125 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Όχι άσπρο.
60 γραμμάρια βρώμη
75 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
100 γραμμάρια ζάχαρη
1-1  ½. γλυκού κανέλα ή μείγμα μπαχαρικών
2         κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
¾ γλυκού σόδα φαγητού
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 μήλο ή αχλάδι ψιλοκομμένο
240 βουτυρόγαλα με χαμηλά ή και καθόλου λιπαρά.
1αυγό
3         κουταλιές σούπας σησαμέλαιο
λίγο σουσάμι. (προαιρετικά)

Εκτέλεση.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς και τοποθετείτε την σχάρα ψησίματος στο κέντρο του φούρνου. Καλύψτε εσωτερικά με λαδόκολλα 12 φορμίτσες για μάφιν. Με τα χέρια σας, θρυμματίστε ομοιόμορφα τις νιφάδες αλλά μην τις κάνετε σαν ψίχουλα. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τις νιφάδες με τα καρύδια ή και τους ηλιόσπορους, τις σταφίδες ή τα κερασάκια και τους σπόρους του νυχτολούλουδου. Αφήστε τα στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι τη βρώμη το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα ή το μείγμα μπαχαρικών (αν τα χρησιμοποιήσετε) τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε το προηγούμενο μείγμα και ανακατέψτε καλά. Βάλτε το μήλο ή το αχλάδι, το βουτυρόγαλα, το αυγό και το λάδι στο μπλέντερ και πολτοποιήστε τα μέχρι το μείγμα να γίνει σαν πουρές. Αδειάστε το μείγμα των φρούτων σε εκείνο με το αλεύρι και ανακατέψτε απαλά για να ομογενοποιηθούν. Γεμίστε τις φορμίτσες μέχρι επάνω και πασπαλίστε την επιφάνεια με το σουσάμι (αν το χρησιμοποιήσετε). Βάλτε τις φορμίτσες στο φούρνο (στη μεσαία σχάρα) και χαμηλώστε αμέσως την θερμοκρασία στους 190 βαθμούς. Ψήστε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια των κέικ για να σφίξει η ζύμη. Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο μέσα στις φόρμες και μετά αναποδογυρίστε τα πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Καταναλώστε τα μάφιν μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες και όσα περισσέψουν φυλάξτε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σε μια σακούλα και στο ψυγείο. Γίνονται 12 μάφιν.

Σημείωση: Η συνταγή προϋποθέτει να έχετε πρόσβαση σε φυτό νυχτολούλουδο (οινοθήρα) προκειμένου να συλλέξετε σπόρους. Μπορείτε να τους διατηρείτε στο ψυγείο και λίγο πριν την χρήση τους στη συνταγή να τους θρυμματίσετε στο μύλο του πιπεριού ή του καφέ. Αν δεν έχετε σπόρους νυχτολούλουδου, μπορείτε να τους αντικαταστήσετε, με οποιοδήποτε βρώσιμο σπόρο της αρεσκείας σας.
Παραλλαγή: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μήλο ή το αχλάδι με μια μπανάνα.


Ζωή Κυροπούλου:
Την συνταγή την πήρα από τις συνταγές του Dr James Duke ο οποίος είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικών με την θεραπευτική δύναμη των φυτών. Ένα από αυτά, είναι και το παγκόσμιο Best seller «Βοτανοθεραπείες-Το πράσινο φαρμακείο.» Συνταξιοδοτήθηκε  το 1995 από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) , όπου και υπηρέτησε ως επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου των θεραπευτικών φυτών. Έχει παγκόσμια φήμη ως ο πλέον ειδικός στην βοτανική θεραπευτική. Περισσότερες λεπτομέρειες για την θεραπευτική δύναμη των φυτών μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA)  www.ars-grin.gov/duke Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση κατά φυτό, κατά βοτανικής του χρήσης ή κατά φαρμακευτική ουσία (χημική) Μπορείτε επίσης να συνδεθείτε και με άλλες βάσεις δεδομένων.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More