Η γραφειοκρατία στον θρησκευτικό γάμο.


Η αναγγελία.
Το πρώτο βήμα στους γραφειοκρατικούς τύπους, είναι η αναγγελία του γάμου. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε την ακριβή ημερομηνία τέλεσης του μυστηρίου. Πρέπει όμως να μην προηγούνται παραπάνω από τρεις μήνες, γιατί αλλιώς η αναγγελία θεωρείται άκυρη.  Η αναγγελία γίνεται σε εφημερίδα της περιοχής όπου θα γίνει ο γάμος.

Στοιχεία που θα προσκομίσετε.
  • Το όνομα σας.
  • Το όνομα του μέλλοντα ή της μέλλουσας συζύγου σας.
  • Τα ονόματα των γονέων σας.
  • Τα πατρώνυμα των μητέρων σας.
  • Την περιοχή όπου θα γίνει ο γάμος.

Πιστοποιητικό αγαμίας.

Με τις ταυτότητες σας  εσείς και δύο μάρτυρες, πηγαίνετε ο καθένας χωριστά στη δική του ενορία. Το θέμα είναι να βεβαιωθεί η εκκλησία ότι δεν είστε δίγαμοι. Οι μάρτυρες εκτός από την προφορική διαβεβαίωση της αγαμίας, δίνουν και γραπτή υπογράφοντας σε μια δήλωση του Νόμου 105. Αρκετές εκκλησίες ζητούν χαρτόσημα γι αυτό καλό θα είναι να έχετε πριν μια τηλεφωνική επικοινωνία, για να ξέρετε με κάθε λεπτομέρεια τις υποχρεώσεις σας. Στην περίπτωση που έχετε ξαναπαντρευτεί και είστε διαζευγμένος πρέπει να πάρετε μαζί σας και το διαζευκτήριο. Το επόμενο βήμα, είναι να επικυρωθεί το πιστοποιητικό αγαμίας
 -που θα έχει πλέον εκδώσει η ενορία σας,- από την Μητρόπολη στην οποία ανήκει ο καθένας. Αν ο γάμος δεν γίνει στην ενορία σας, τότε θα διαβιβαστεί στην εκκλησία όπου θα τελεστεί. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, απαιτείται από την εφορία σας, να πάρετε ένα παράβολο χαρτόσημου.

Άδεια γάμου.
Με την γραπτή έγκριση της εκκλησίας στην οποία θα γίνει ο γάμος και με τα δύο πιστοποιητικά αγαμίας στο χέρι, θα πάτε στην ενορία της νύφης και θα κάνετε αίτηση για την άδεια του γάμου σας. Εκεί θα σας δοθούν κάποια έντυπα τα οποία θα πρέπει να συμπληρώσετε. Θα σας ζητηθεί να δηλώσετε την εκκλησία στην οποία επιθυμείτε να γίνει ο γάμος σας. Επίσης θα απαιτηθεί να υπογράψετε και οι δύο αμετάκλητη δήλωση που αφορά στην επιλογή του επιθέτου των τέκνων σας. Στη συνέχεια ένας από το ζευγάρι η και κάποιος τρίτος χωρίς εξουσιοδότηση, πάει μαζί με τα χαρτιά της αίτησης στην αρχιεπισκοπή, προκειμένου να πάρει την άδεια γάμου την οποία ευτυχώς λαμβάνει αμέσως χωρίς καθυστέρηση. Στη συνέχεια με την άδεια γάμου και το απαραίτητο παράβολο, πάει στην ενορία της νύφης όπου ο παπάς υπογράφει την άδεια. Την άδεια θα την χρειαστείτε και την ημέρα του γάμου σας, έτσι ώστε μετά το μυστήριο, ο ιερέας που έκανε την τελετή να την σφραγίσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More