Ανάμεσα στη φιλοσοφία και την ιατρική, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά.
Ιπποκράτης.
Όπως πάντα βέβαια έτσι και στην εφηβεία, το σεξ είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτοεπιβεβαίωσης. Παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή με μειωμένη ψυχική αντίσταση λόγω συνθηκών μπορεί να καταλήξουν στα ναρκωτικά, προκειμένου να ανταπεξέλθουν με «αξιοπρέπεια». Ειδικά για τα αγόρια όπου η πρώτη φορά αντιστοιχεί με την έπαρση της σημαίας σε υπό κατοχή περιοχή, η επιτυχία της πρώτης φοράς αποκτά στο μυαλό τους μυθικές και πολλές φορές απλησίαστες διαστάσεις. Η dr Aleiandra Valleio- Nagera αναφέρει σχετικά: «Πολλοί έφηβοι, πιστεύουν ότι χωρίς τη βοήθεια των ουσιών, δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, δε θα τολμήσουν, δε θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ή θα το κάνουν πολύ άσχημα. Ίσως αυτό το επιχείρημα να είναι και για τους πιο συντηρητικούς γονείς ένας ισχυρός λόγος να αρχίσουν να συζητούν με τα παιδιά τους απενοχοποιημένα, για το πιο όμορφο πράγμα του κόσμου. Το σεξ.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΕΝΑΣ ΧΡΗΣΤΗΣ.
Πολλές φορές καυχιέται κανείς για τα πάθη του, ακόμα και τα πιο εγκληματικά, αλλά η ζηλοφθονία είναι ένα πάθος ντροπαλό και ντροπιασμένο, που δεν τολμάει ποτέ να το εξομολογηθεί.
Λα Ροσφουκώ.
Τα αδέρφια ενός χρήστη, περνούν κι αυτά δύσκολα καθώς όπως είναι γνωστό, όταν ένα άτομο μιας οικογένειας νοσεί από εξάρτηση τότε όλα τα μέλη της υποφέρουν. Στα υπόλοιπα παιδιά λοιπόν, η προσοχή που απολαμβάνει το αδύναμο εξαρτημένο παιδί, μπορεί να αποβεί καταστρεπτική όταν οι γονείς δε προσπαθήσουν να κρατήσουν τις ισορροπίες. Με λίγα λόγια, όταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας ή το μεσαίο βλέπει ότι οι γονείς του ασχολούνται μόνο με τον μεγαλύτερο εξαρτημένο αδελφό τους, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που εκείνα καταβάλουν για να τραβήξουν τη προσοχή τους με τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στο σχολείο, στη μουσική ή σε κάποιο άθλημα, τότε απογοητευμένα ακολουθούν και εκείνα την ίδια συμπεριφορά μιμούμενα τι άλλο; Τον άρρωστο αδερφό τους. Τα παιδιά μας ως γνωστόν είναι εγωιστές. Αγαπούν τη προσοχή μας και δεν τους φτάνει ποτέ. Άσχετα αν μερικές φορές γκρινιάζουν η διαμαρτύρονται γι’ αυτήν. Κι αυτό μέσα στο παιχνίδι της προβολής τους είναι. Γι’ αυτά τα παιδιά λοιπόν που επιλέγουν αυτό το δρόμο, αν η αυτοκαταστροφή μπορεί να τους φέρει κοντά στη προσοχή μας, είναι προτιμότερη από την αδιαφορία.
ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΦΗΒΩΝ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ.
1) Καταρχήν όλα τα παιδιά είναι υποψήφιοι χρήστες. Συνήθως όμως υπάρχουν κάποιες κατηγορίες.
2) Ο έφηβος, η οικογένεια του οποίου κάνει κατάχρηση φαρμάκων.
3) Όταν ένας από τους γονείς συνηθίζει να κάνει το γιατρό του εαυτού του και όταν τα φάρμακα είναι εύκολα προσβάσιμα στο παιδί και θεωρεί ότι εύκολα μπορεί να απαλλαγεί από οποιοδήποτε πόνο οποιαδήποτε ώρα με την ευκολία που έχει ένα ξόρκι.
4) Επίσης κινδυνεύει το παιδί εκείνο που οι γονείς του συνηθίζουν να χαλαρώνουν σε καθημερινή και συχνή βάση, με ένα ποτό μέσα στο σπίτι ή έξω από αυτό.
5) Ο νέος που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επικοινωνία του με τους συνομηλίκους του.
6) Ο έφηβος που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην απόδοση του στο σχολείο και δεν έχει λάβει τη κατάλληλη βοήθεια.
7) Τα παιδιά των τοξικομανών και των αλκοολικών. Μελέτες της νευροψυχολογίας έχουν δείξει, ότι ακόμη κι ένα βρέφος πάσχει από συμπτώματα εξάρτησης όταν οι γονείς του έκαναν χρήση κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους.
8) Παιδιά οικογενειών όπου πρυτανεύει η επιθετικότητα η ψυχρότητα και η απουσία θετικών συναισθημάτων.
9) Οι νέοι που κατά τη παιδική τους ηλικία υπέστησαν σεξουαλική ή άλλη κακοποίηση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου