Μαζοχισμός.
Μαζοχισμός είναι κατάσταση, κατά την οποία η σεξουαλική απόλαυση προέρχεται από την αίσθηση φυσικού πόνου. Ο όρος προέρχεται από το όνομα του Αυστριακού ιππότη Λέοπολντ φον Ζάχερ-Μάζοχ (Leopold von Sacher-Masoch), ο οποίος έγραψε στα έργα του* για την ικανοποίηση την οποία μπορεί να δοκιμάσει κανείς, όταν τον χτυπούν και τον υποτάσσουν. Ο πόνος μπορεί να επιβάλλεται είτε από το ίδιο το άτομο, είτε από άλλους, και μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες, όπως μαστίγωμα, τρύπημα με βελόνες, δέσιμο, ξυλοδαρμό ή ημι-στραγγαλισμό. Γενικά, ο μαζοχιστής διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης και δίνει τέλος στην αυτο-μειωτική του συμπεριφορά, πριν τραυματιστεί σοβαρά. Ενώ ο πόνος μπορεί να προκαλέσει έναν βαθμό σεξουαλικής διέγερσης σε πολλούς ανθρώπους, για τον μαζοχιστή αποτελεί τον κύριο σκοπό της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι μαζοχικές σεξουαλικές φαντασιώσεις αφθονούν στις γυναίκες, αλλά έκδηλη μαζοχιστική συμπεριφορά σε σημείο σεξουαλικής διέγερσης φαίνεται ότι επικρατεί στους άντρες. Σαδισμός και μαζοχισμός αλληλοσυνδέονται, εξ ου και ο όρος σαδομαζοχισμός (αγγλ. Sadomasochism).
Οι ερμηνείες του μαζοχισμού είναι συχνά παράλληλες με τις ερμηνείες του σαδισμού (βλ. παραπάνω). Πολλοί μελετητές θεωρούν τον μαζοχισμό ως είδωλο του σαδισμού, αφού και οι δύο τάσεις απαντούν σε διάφορο βαθμό στο ίδιο άτομο. Ο Φρόυντ** συσχέτισε τον μαζοχισμό τόσο με το «ένστικτο του θανάτου» όσο και με σαδισμό, που στρέφεται προς το ίδιο το άτομο. Άλλοι έχουν εισηγηθεί ότι ο μαζοχισμός αποτελεί μέσο συγκράτησης σαδιστικών παρορμήσεων.employee-motivation-motivational-chain-of-events.jpg

Άλλες προσπάθειες να ερμηνευθούν τα αίτια του μαζοχισμού σχετίζονται περισσότερο με εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Έχει διατυπωθεί π.χ. η άποψη ότι μαζοχιστική συμπεριφορά μπορεί να προκύψει , όταν κάποιος πιστεύει ότι οι σεξουαλικές σχέσεις είναι αμαρτωλές ή αηδείς. Άλλες ενδείξεις υποδηλώνουν σχέση μεταξύ μαζοχιστικής ανάπτυξης και έλλειψης αγάπης και τρυφερότητας κατά την παιδική ηλικία. Ένα παιδί, που έχει παραμεληθεί από τους γονείς του και τυγχάνει προσοχής μόνον όταν τιμωρείται, μπορεί να στραφεί επανηλημμένα στην τιμωρία, για να το προσέξουν. Αργότερα, η τιμωρία ερμηνεύεται ως εξασφάλιση ότι το θέλουν και το αγαπούν. Ο μαζοχισμός μπορεί επίσης να συνδυαστεί με την αίσθηση ότι είναι κανείς μάρτυρας, με μεταφορά δηλαδή της ενοχής σε άλλους0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More